Laktózmentes hazánkban - Autoimmun Betegségek
A laktóz- vagy tejcukor-érzékenység a tejcukrot lebontó laktáz enzim teljes vagy részleges hiánya miatt alakul ki. A tejcukor a tejben és egyes tejtermékekben előforduló természetes kettős cukor. Ahhoz, hogy a két molekulából álló laktóz a bélrendszerben fel tudjon szívódni, egy enzimnek felszívódásra alkalmas cukrokká: szőlőcukorrá és galaktózzá kell szétbontania. A molekulát bontó enzim hiányában a tejcukor bontatlanul halad a vékonybélből a vastagbélbe, ahol ennek a bélszakasznak a baktériumai látnak neki a lebontásnak, ám a normális, vékonybélben történő bontással szemben itt másféle, gázképződéssel járó bontás történik, ennek eredményeképpen alakulnak ki a tünetek: puffadás, hasmenés, bélkorgás, szélgörcs, hascsikarás.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése